Ответен удар: ЕС и САЩ с остри реакции и санкции срещу решението на Путин

От Вашингтон вече казаха, че спират икономическите си отношения в Луганск и Донецк

22.02.2022 | 14:01 Редактор: Жаклина Иванова

Единен отговор и остри реакции предизвика решението на руския президент Владимир Путин да признае за независими двете отцепили се републики в Източна Украйна. Указ за санкции вече е подписан от Вашингтон, а в ранния следобед ще стане ясно и точно какви санкции ще наложат Европейският съюз и Великобритания.

Още докато не беше приключила речта на Путин, Европа и САЩ дадоха единен и категоричен отговор - осъдиха подписването на указа за двете области и съобщиха, че ще наложат санкции, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Брюксел Теодора Георгиева.

От Вашингтон вече казаха, че спират икономическите си отношения в Луганск и Донецк. Категорична реакция дойде от Брюксел.

"Макар да не мога да нарека разполагането на войски от Москва в сепаратистките региони пълно нашествие, Европейският съюз счита региона за територия на Киев и руските войски са на украинска земя", заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия в съвместно изявление обещаха да отговорят със санкции на признаването на независимостта на двете републики.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц бяха първите лично информирани от Путин за решението му, още преди така обсъжданото телевизионно обръщение. Реакциите от Франция и Германия бяха единодушни.

"Осъждаме решението на Владимир Путин да признае независимостта на проруските сепаратистки региони в Източна Украйна и призоваваме за "целенасочени европейски санкции" срещу Москва", подчерта Макрон.

Речта на Путин съвпадна с извънредно заседание на украинския Съвет по сигурност и отбрана. Последва и светкавична реакция от президента на Украйна Володимир Зеленски, а след това и обръщение към нацията.

Киев изброи, че Москва нарушава международното право, устава на ООН, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници.

"Ние сме на собствена земя. Не се страхуваме от нищо и от никого. Не дължим нищо на никого. И няма да дадем нищо. И сме сигурни в това. Сега не е февруари 2014 г., а февруари 2022 г.  Друга страна, друга армия. Единствената ни цел е мирът в Украйна", посочи той.

Зеленски обвини Русия, че пречи на мирните преговори и отхвърли всяка възможност за териториални отстъпки. Същата реакция дойде и от САЩ. Джо Байдън подписа указ, насочен към забрана на инвестициите, търговията и финансирането на ДНР и ЛНР.

"Удължавам извънредното положение, като заключаваме, че признаването от Руската федерация на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република противоречи на задълженията на Русия по споразуменията от Минск, заплашва мира, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и по този начин представлява необичайна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати", се казва в съобщение на Белия дом.

Турското външно министерство призова гражданите си да напуснат незабавно района на Източна Украйна и апелира за мирно решение на кризата. Анкара отдавна предлага и да посредничи в конфликта.

А премиерът на Великобритания научи за признаването на ДНР и ЛНР от Русия по време на пресконференция. Борис Джонсън прекъсна речта си, за да говори по телефона със Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Тигутика Тигухака
преди 2 години
Ответният удар на ЕС ще бъде .... едно тихо пръц може и с малко диарийка, защото на това са сподобни евроанусите, те друго и не могат. Разаяри ли се руската мечка, ЕС и НАТО ги чака съдбата на Денди *** - да бере душа с разпран ауспух и счупена манерка. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Оставете го човека да диша Сигнализирай за неуместен коментар